חגי ישראל / ט'ו בשבט / שבעת המינים - גפן תאנה ורימון

שבעת המינים - גפן תאנה ורימון
 

אשכולות הגפן

הגפן היתה מאז ומתמיד מהעצים החשובים שבארץ ישראל. ובמידת מה הגפן גם מהוה סמל לישראל. חכמים שיבחו את אשכולות הגפנים, וכינו את האדם המושלם בשם איש אשכולות, והרבה פירושים לדבר. אולם לממונה פירוש משלו – הקשור במידת הענווה, שהיא המידה החשובה ביותר.
על הפסוק "גפן ממצרים תסיע" המשווה את ישראל לגפן, אומרים חכמים: מה הגפן הזו יש בה אשכולות גדולים וקטנים, וכל אשכול שהוא גדול מחברו נמוך ממנו, כך ישראל, כל מי שגדול מחברו נמוך ממנו. כן נהגו חכמים להוציא את תלמידיהם לפרדסי הגפן להראות להם את מידתם של האשכולות ונתחבבו האשכולות עליהם.



התאנה

התאנה היא משבעת המינים בהם נשתבחה ארץ ישראל, והיא משמשת סמל לתורה "נוצר תאנה יאכל פריה" – למה נמשלה תורה לתאנה? אלא כל הפירות יש בהם פסולת: תמרים יש בהם גרעינים, ענבים – יש בהם חרצנים, רימונים יש בהן קליפין, אבל תאנה כולה יפה לאכול. (ילקוט שמעוני, יהושע א').
התאנה פרי טעים ועסיס דבשו, ונודעו עליו הארוכים מהם תפרו להם אדם וחוה חגורות. לפי האגדה אילן שאכל ממנו אדם הראשון תאנה היתה, "שבדבר שנתקלקלו בו נתקנו שנאמר ויתפרו עלה תאנה" (ברכות, מ) ומשום כבודה של התאנה והבטחתה להביא שלום וברכה "וישבו איש תחת גפנו ותחת תאנתו", לא פירסמה התורה את שם העץ ממנו אכל אדם הראשון, שאין הקב"ה חפץ להונות בריה שלא יכלימוה, ויאמרו זהו שלקה העולם על ידו. התאנה אף נחשבת בין העצים שסגולה להם לשמור נגד עין הרע, מזיקים, וכשוף. ומכאן הנוהג לשים את האגודל תחוב בין אצבע לאמה בתמונה ידועה בשם "תאנת יד" כדי להרחיק טרדנים, מזיקים ושדים. ואסמכתא לזה נמצאת בתלמוד במסכת ברכות "האי מאן דנכנס למתא ודחיל מעינא בישא לינקוט זקפא דידא דומינא בידא דשלמא".


הרימון
הרימון הוא אחד משבעת המינים שנשתבחה בהם א"י, והוא סמל לשבח ישראל, לרמוז שאפילו הפשוטים והריקנים שבהם עדיין מלאים מצוות כרימון, ומשום כך סימל הרימון את בגדי הכהן הגדול שכיפר על העם, ובתבניתו עשו את לבושו "רמוני תכלת וארגמן" (שמות כח, לג). והרבה מקומות בארץ ישראל נקראים בשם רימון. מפורסם היה עץ הרמון שבקצה הגבעה אשר מתחתיו ישב שאול במלחמתו עם הפלישתים (ש"א, יד, ב).
מפורסמת היתה בקעת רימון – בה התאספו בימי אדרינוס למרוד ברומאים.




חזור

 
www.moreshet.co.il
להארות והערות
Email:
cohnga@mail.biu.ac.il :דואר אלקטרוני

פקס: 5662720-02-972